Erik Christiaan Breukink

Geboren op: 1 april 1964

Geboren in : Nederland (Rheden)

Profploegen: Skala-Gazelle/Panasonic/PDM/Once/Rabobank

Werkzaam nu als: Sinds 2010 is hij technisch directeur bij de Rabobank wielerploeg.

 

Breukink begon zijn wielercarrière bij de Doetinchemse wielervereniging R en TV de Zwaluwen en behaalde daar al snel successen. Als junior stak Breukink een eerste keer de neus aan het venster in 1982 toen hij nationaal kampioen achtervolging werd. Samen met Gert Jakobs,Maarten Ducrot en Jos albertsin nam hij ook deel aan de 100 km ploegenachtervolging op de Olympische Spelen in Los Angeles. Het Nederlandse kwartet behaalde een mooie vierde stek. In 1985 won Breukink twee tijdritten in Olympia's Tour waarop hij besloot om voor een profloopbaan te kiezen.

Breukink begon zijn loopbaan als profwielrenner bij het bescheiden Skala-Gazelle. Al snel ontpopte hij zich tot een tijdritspecialist en een goede klimmer. Zijn talent werd opgemerkt door Panasonic waarvoor hij 4 jaar zou uitkomen. In 1986 won hij een etappe in de Ronde van Zwitserland. In 1987 won hij een etappe in de Ronde van Italië, die hij als 3e beëindigde. Datzelfde jaar debuteerde Erik Breukink in de Ronde van Frankrijk, waar hij ook een etappe won. Hij reed die Ronde uit als 22e en werd 2e in het jongerenklassement. Een jaar later, in 1988, beëindigde Breukink de Ronde van Italië op de tweede plaats. Hij won daar ook een loodzware etappe over de Gavia in een sneeuwstorm. In datzelfde jaar beëindigde hij de Tour de France als 12e en als winnaar van het jongerenklassement. Dat jaar won Breukink nog de Ronde van het Baskenland en het Internationaal Wegcriterium.

In 1989 won hij de proloog van de Ronde van Frankrijk, maar moest hij daarna wel uit de wedstrijd stappen. Eerder dat jaar won hij bijna de Giro, maar hij verloor zijn leidersplaats in de Dolomieten als gevolg van een tekort aan voedsel. Omdat Breukink zich wou focussen op de Tour de France maakte hij in 1990 de overstap naar het Nederlandse PDM. Hij won twee ritten en eindigde tevens 3e in het algemeen klassement, zijn beste resultaat ooit. Zonder de nodige pech op de Tourmalet, waar hij liefst 3 maal van fiets moest wisselen, had Breukink de Ronde mogelijk gewonnen. Als uitgesproken tijdritspecialist voegde hij in 1990 de GP Lunel, de finale van de Wereldbeker aan zijn palmares toe. In datzelfde jaar won hij ook de GP Eddy Merckx. In 1991 moest Breukink samen met het gehele PDM-team de Ronde van Frankrijk verlaten, officieel als gevolg van een voedselvergiftiging door het eten van bedorven kip. Later bleek het om bacteriële besmetting te gaan, waarschijnlijk als gevolg van een intraveneus toedienen van het voedingssupplement Intralipid. Intralipid is een vette emulsie die gebruikt wordt voor patiënten die niet in staat zijn voldoende vetstoffen binnen te krijgen. Intralipid is geen doping, maar kan wel gebruikt worden als transportmiddel voor stimulerende middelen. Rondom het vertrek van PDM zijn er geruchten over doping, maar die zijn nooit bevestigd.

In 1993 verkaste Breukink naar het Spaanse Once. In 1993 werd hij vlak voor de Tour echter aangereden door een auto. Als gevolg hiervan moest hij met knieproblemen opgeven. In datzelfde jaar nam Breukink voor een eerste (en enige) keer deel aan de Vuelta. Hij eindigde 7e en won een etappe. Tevens won hij voor de 2e maal het Internationaal Wegcriterium, de Ronde van Nederland en werd hij Nederlands kampioen.

Nadien zou Breukink nog 4 maal deelnemen aan de Ronde van Frankrijk. Noemenswaardige resultaten bleven echter uit, zodat hij in 1997 een punt plaatste achter zijn loopbaan. In totaal verzamelde Breukink 61 overwinningen, waaronder etappes in de drie grote rondes.

Na zijn loopbaan bekleedde hij aanvankelijk een PR-functie bij Rabobank. Na 1 jaar hield hij dat al voor gezien en werd hij commentator bij de NOS. Sinds 2004 was hij ploegleider van de Rabobank wielerploeg.Vanaf 2010 tot en met 2012 was Breukink technisch directeur bij Rabobank.

ERIK BREUKINK