Henk Lubberding (Voorst,4 augustus 1953) is een Nederlands oud-wielrenner.

Als renner

Henk Lubberding was vooral een renner met veel inhoud die kilometers lang een hoog tempo kon aanhouden en zowel op het vlakke als in de bergen goed uit de voeten kon. Bij de amateurs viel hij op door een derde plaats in de Tour de lÁvenir in 1976. Dit leverde hem een profcontract op voor het volgende jaar bij de TI-raleigh ploeg van Peter Post. Opvallend is dat Lubberding zijn hele carrière bij ploegen van Peter Post is blijven rijden.

In de Tour de France

In zijn eerste jaar bij de beroepswielrenners debuteerde Lubberding al in de Ronde van Frankrijk met een 26e plaats in het eindklassement. In zijn tweede jaar bevestigde hij zijn talent. Hij werd Nederlands kampioen op de weg en reed een zeer sterke Ronde van Frankrijk. Henk Lubberding werd dat jaar 8e in het eindklassement, 1e in het jongerenklassement en won de etappe naar Pau.

Door het vertrek van Hennie Kuiper naar de Franse Peugeot-ploeg kreeg Lubberding het jaar daarop, samen met Paul Wellens, een beschermde status in de Ronde van Frankrijk. Ereplaatsen in Parijs-Nice (4e), de Amstel Goldrace (2e), Gent Wevelgem(5e), de Ronde van Romandie (3e), Rund um den Henninger-Turm(2e) en de Dauphine Libere (2e) én opnieuw de Nederlandse wegtitel wezen erop dat Lubberding zo'n rol aan zou kunnen. In de ritten in de Pyreneeën, al in het eerste weekend van de Ronde, raakte Lubberding echter al achterop. Uiteindelijk werd hij dat jaar 18e.

Van aanstormend talent naar knechtenrol

In de jaren daarna ging Lubberding ook sukkelen met zijn gezondheid. Aan een hardnekkige voorhoofdsholteontsteking werd hij uiteindelijk geopereerd. Het teleurstellende resultaat in de Tour van 1979 was voor hemzelf waarschijnlijk ook een indicatie dat het "kopmanschap" voor hem niet was weggelegd. Hij functioneerde beter als "meesterknecht" voor andere renners, een rol die hij tot het eind van zijn loopbaan met verve is blijven vervullen.

Zo was Lubberding wegbereider voor Jan Raas toen die wereldkampioen werd in Valkenburg (1979), verleende hij steun aan Joop Zoetemelk bij zijn overwinning in de Ronde van Frankrijk (1980) en reed hij met Gerrie Knetemann vooruit in de Ronde van de Middellandse Zee (1982). Later in zijn carrière kreeg Lubberding ook meer een rol als wegkapitein en steun en toeverlaat van jonge renners.

Eigen successen

Ondanks zijn dienende rol wist Henk Lubberding ook de nodige persoonlijke successen te behalen. In 13 jaar Ronde van Frankrijk eindigde hij driemaal bij de eerste 10, won hij 3 etappes (alsmede een aantal ploegentijdritten), reed hij eenmaal in de gele trui en werd hij één keer eerste in het jongerenklassement. Verder werd hij tweemaal Nederlands kampioen en won hij in 1980 de Klassieker Gent-Wevelgem . In totaal won Lubberding 58 wedstrijden. Hij beëindigde zijn actieve wielerloopbaan in 1992.

Na het wielrennen

Momenteel organiseert Lubberding buitensportactiviteiten voor bedrijven, gericht op teambuilding.

Belangrijkste successen

 1978

 • etappe Tour de France
 • 1e jongerenklassement Tour de France
 • 8e eindklassement Tour de France
 • Nederlands kampioen op de weg

1979

 • Nederlands kampioen op de weg
 • 5e Wereldkampioenschap op de weg

1980

 • etappe Tour de France
 • 10e eindklassement Tour de France
 • 1e Gent-Wevelgem

1983

 • etappe Tour de France
 • 10e eindklassement Tour de France

1988

 • 1 dag drager van de gele trui in de Tour de France