Hennie Kuiper won regelmatig een wedstrijd, maar viel meer op door strijdlust, hetgeen hem een plaats in de toenmaals bekende Ketting-Didam ploeg opleverde. Hier kreeg hij de kans om buitenlandse wedstrijden te rijden. In de drie Ketting-jaren behaalde hij 34 overwinningen, bovendien vele ereplaatsen, ook in meerdaagse wedstrijden. In 1972 won Hennie het eindklassement in de Ronde van Engeland (Milkrace). In hetzelfde jaar wist hij zich in de Olympische tijdritploeg te rijden en behaalde met Aad van den Hoek, Fedor den Hertog en Cees Priem een bronzen medaille. Zijn goede rijden leverde Hennie een plek op in de ploeg voor de Olympische wegwedstrijd in München. Op de voor hem kenmerkende wijze begon Kuiper op 40 kilometer voor het einde aan een solovlucht, waarin hij een kleine voorsprong (maximaal 1 minuut 10 seconden) wist vast te houden tot aan de finish. Het Olympisch kampioenschap was een feit.

In de zomer voor de Olympische Spelen was hij in het huwelijk getreden met jeugdvriendin Ine Nolten. Hun nieuwe woonplaats werd Oldenzaal, en werd twee jaar later verruild voor het Brabantse Putte om dichter bij zijn "werkgebied" te wonen.
Het jaar na de Olympische Spelen nam zijn profcarrière een aanvang. Eerst bij een Duitse ploeg (Haro-Rokado), een ploeg die geen belang hechtte aan deelname aan de Tour de France. Piet Liebregts nam Hennie vervolgens op in zijn Frisol-ploeg. Daar kreeg Kuiper meer kansen, die hij ook greep. José de Cauwer, tegenwoordig met Michel Wuyts een populair tv-commentator bij wielerwedstrijden, fietste ook bij Frisol. De goedgebekte, tactisch sterke en veel mensenkennis bezittende Vlaming -een goed renner weliswaar maar geen superkampioen- zag meteen wat hij met Hennie voor vlees in de kuip had. Zij zouden van 1975 tot 1983 een verbond vormen, José de Cauwer als leidsman en superknecht, Hennie als de afmaker. Samen zouden ze nog enkele malen van ploeg verwisselen.
Kuiper, die in 1974 buiten zijn schuld (o.a sponsorverplichtingen) niet deel kon nemen aan het Wereldkampioenschap in Canada, had zijn zinnen gezet op het WK in Yvoir in België. Als weinig anderen kon Hennie naar zo'n koers toeleven. Net als bij de Olympische Spelen wist hij in deze koers de laatste tientallen kilometers een kleine voorsprong vast te houden. "Joop" (Zoetemelk) en "de Kneet" (Gerrie Knetemann) pareerden aanvallen van Merckx, de Vlaeminck, van Impe en Moser, niet de minste renners. Hennie Kuiper is tot nu toe met Ercole Baldini de enige wielrenner die zowel Olympisch als Wereldkampioen werd.

Al ver voor de WK had Kuiper voor het volgende seizoen getekend bij TI Raleigh van Peter Post, de topploeg van die dagen met renners als Pronk, Thurau, Raas en Knetemann.
Na de Ronde van Zwitserland op zijn naam te hebben gebracht stak hij in goede vorm voor de Tour de France. Een zware valpartij stond een mogelijke Tour-overwinning in de weg. In 1977 werd hij tweede op 48 seconden van Bernard Thévenet. Hij won wel de rit naar Alpe d'Huez (evenals in 1978) en werd uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. Oneindig is er gediscussieerd over waar of wanneer Hennie zijn kansen had laten liggen. Hij was de sterkste en Thévenet zou later toegeven doping te hebben gebruikt, maar toch blijft de naam Kuiper als tweede in de boeken staan. In 1978, misschien wel zijn sterkste jaar, was het opnieuw een zware val in een bergrit waar hij ten aanval was getrokken, die hem moest doen opgeven. In 1979 won Hinault, in 1980 Zoetemelk. Daarna had Hennie zijn beste tijd als ronderenner gehad. Terugkijkend zou Kuiper, als er rechtvaardigheid zou bestaan, zeker één keer de Tour hebben moeten winnen.
Al behoorde hij als ronderenner niet meer tot de top, in 1980 zat de carrière van de Denekamper er nog lang niet op.
Vanaf 1981, intussen koersend voor DAF, begon hij zijn erelijst aan te vullen met klassiekers.
In 1981 de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Lombardije, in 1983 de onvergetelijke editie van Parijs-Roubaix, in 1985 Milaan-San Remo. De man die niet kon sprinten behaalde vele ereplaatsen in klassiekers. Zijn totaal aan overwinningen mag dan door menigeen (vooral sprinters) overtroffen zijn, met zijn erelijst bevindt hij zich in een zeer select gezelschap van grote namen.
Was de Ronde van Wierden in 1963 zijn eerste wedstrijd, op 6 november 1988 nam Hennie Kuiper in een veldrit in Oldenzaal op grootse manier afscheid van een duizendkoppig publiek.
Hij bleef actief in de wielrennerij door in te gaan op een uitnodiging om ploegleider te worden van een nieuwe Duitse ploeg: Team Stuttgart, een van de kleinere ploegen in het peloton. Twee jaar later nam Telekom de ploeg over en stelde Walter Godefroot (in 2004 nog steeds in functie) als ploegleider aan. Kuiper werd daarop benaderd door Jim Ochowicz, ploegleider van de sterke Amerikaanse Motorola-ploeg, om als assistent-ploegleider in dienst te komen. Een geknipte baan voor Kuiper, die de Amerikanen (zonder veel wielertraditie) met zijn ervaring veel kon leren over de koersen en het vak. Tot 1996 bleef hij voor Motorola werken. Ondanks een verhuizing -back to the roots- in 1990 naar Denekamp hield zijn huwelijk niet stand. Als ploegleider was hij zo mogelijk nog vaker van huis dan als renner. Adri van der Poel, die veel heeft opgetrokken met Hennie Kuiper zegt hierover: "In principe zijn wij egoïsten geweest. Soms ging dat wel iets te ver en hadden we meer aandacht moeten besteden aan de familie". (Uit: Alleen vooruit, geschreven door Dominique Elshout. 2003)
In 2000 trad Hennie in het huwelijk met Marianne Hetterscheid. Zijn woonplaats is tegenwoordig Hengelo. Vanaf 1997 al fungeert Hennie als gastheer voor Rabobank bij belangrijke wedstrijden. Een functie die aan het begin van zijn carrière ondenkbaar zou zijn geweest gezien zijn stotter-handicap in die dagen. Zijn populariteit, zijn aimabele inborst en uiteraard zijn kennis van zaken maken dat hij tegenwoordig nog steeds kan leven van de wielersport. Als mede-eigenaar van Lanco (de Benelux-vertegenwoordiger van Raleigh) verdient hij zijn brood in zijn geliefde métier. Bovendien geeft hij lezingen, beklimt hij met grote groepen liefhebbers af en toe per fiets de Alpe d'Huez en wordt hij als Bekende Nederlander voor allerlei publicitaire klussen of optredens gevraagd.

Profs (1973-1988)

1973: Haro-Rokade

   3 overwinningen:

   2de rit Ronde van de Aude, Dorthan (Dui), veldrit in Enschede


   voornaamste ereplaatsen:

   2de veldrit in Magstadt, 2de open duist kampioenschap veldrijden, 2de 6de rit Parijs-Nice, 2de kampioenschap van Zurich, 3de Ambacht, 4de Ronde van Luxemburg, 4de Sint-Katelijne-Waver, 5de Amstel Gold Race, 5de Vilvoorde, 5de Rijkevorsel, 6de NK in Valkenburg, 7de Petgem-Deinze, 9de Ronde van Mallorca, 13 de Brabantse Pijl, 13de G.P. van Frankfurt, 16de Ronde van Italie, 22ste WK Barcelona, 28ste Parijs-Brussel, 31ste Parijs-Roubaix, 34ste Ronde van Vlaanderen, 46ste Gent-Wevelgem, 57ste Waalse Pijl, 58ste Milaan Sanremo


1974: Rokado

   6 overwinningen:

 

   NK veldrijden in Valkenswaard, eindklassement Ronde van Indre et Loire, Obbicht, Olen, GP van Dortmund, Ekeren   Voornaamste ereplaatsen:

 

   2de Parijs-Camenbert, 3de Kamerik, 5de Biblingen, 7de Parijs-Nice, 7de Ronde van Catalonie, 9de kampioenschap van Zurich, 11de G.P. van Frankfurt, 12de Luik-Bastenaken-Luik, 12de NK in Hoogerheide, 16de Amstel Gold Race, 17de Ronde van Romandie, 19de Waalse Pijl, 24ste Parijs-Brussel

 


1975: Frisol

   8 overwinningen:

 

   NK veldrijden in Helvoirt, Bergen op Zoom, 18de rit Ronde van Spanje, NK in Hoogerheide, WK in Yvoir, Ossendrecht, Ambacht, Bornem   Voornaamste ereplaatsen:

 

   2de in Rijen, 2de in Deinze, 2de in Chateaulin, 2de in Koolskamp, 3de Gouda, 3de Trofeo Barracchi met Knetemann, 4de puntenklassement en 5de eindstand Ronde van Spanje, 4de Ronde van Luxemberg, 5de Kortenhoef, 5de Heusden, 6de G.P. van Dortmund, 7de Parijs-Brussel, 9de Tirreno-Adriatico, 9de Amstel Gold Race, 9de Superprestige, 10de Ronde van Nederland, 10de Fourmies, 11de Tour de France, 19de Ronde van Limburg, 23ste Waalse Pijl, 27ste Luik-Bastenaken-Luik, 29ste Parijs-Roubaix, 36ste Milaan-Sanremo

 


1976: TI-Raleigh

   5 overwinningen:

 

   4de Ronde van Spanje, 3de rit en eindklassement Ronde van Zwitserland, 4de rit Tour de France, Kamerik   Voornaamste ereplaatsen:

 

   2de Ronde van Andalousie, 2de Omloop van Het Volk, 2de Parijs-Nice, 2de Plessala, 2de Parijs-Brussel, 3de NK in Simpelveld, 3de Acht van Chaam, 3de Linne, 3de Kortenhoef, 3de Bussieres, 4de Parijs-Roubaix, 4de Chateaulin, 5de Gold Race, 5de Luik-Bastenaken-Luik, 6de Ronde van Spanje, 9de Eindstand Superprestige, 10de Ronde van Nederland, 14de Tours-Versailles, 21ste WK in Ostuni, 29ste Waalse Pijl, 44ste Ronde van Vlaanderen, 67ste Milaan-Sanremo

 


1977: TI-Raleigh

   6 Overwinningen:

 

   17de rit Tour de France (Alpe D'Heuz), Linne, Leiden, Valkenburg, Alzay, Wambrechies, Sportman van het jaar   Voornaamste ereplaatsen:

 

   2de Ronde van Andalousie, 2de Galder, 2de Tour de France, 2de eindstand bolletjestrui Tour de France, 2de Dongen, 3de Amstel Gold Race, 3de Kortenhoef, 3de Sittard, 3de Tours-Versailles, 4de WK in San Cristobal, 6de NK in Beek, 6de Parijs-Brussel, 8ste Vierdaagse van Duinkerke, 8ste Ronde van Luxemburg, 10de Parijs-Roubaix, 11de Branbantse Pijl, 13de Ronde van Vlaanderen, 14de Waalse Pijl, 14de Ronde van Zwitserland, 17de Ronde van Nederland

 


1978: TI-Raleigh

   4 Overwinningen:

 

   Verhuizen, Proloog Dauphine-Libere, 16de rit Tour de France (Alpe D'Heuz), Melsele   Voornaamste ereplaatsen:

 

   2de Ronde van Romandie, 2de Trofeo Barrachi met Joop Zoetemelk, 3de G.P. van Frankfurt, 3de Natienprijs, 4de G.P. van Antibes, 4de Ronde van Zwitserland, 5de G.P. Cannes, 5de Ronde Middelandse Zee, 5de eindstand Superprestige, 7de Parijs-Nice, 9de Dauphine, 9de NK in Beek, 11de Herfstprijs Blois Monthlery, 15de Ronde van Vlaanderen, 18de Parijs-Brussel, 19de E3 in Harelbeke, 21ste Het Volk

 


1979: Peugeot

   7 Overwinningen:

 

   Galder, Oostakker, Pogny, Bavel, Stuttgart, Simpelveld, Emmen   Voornaamste ereplaatsen:

 

   3de Parijs-Roubaix, 3de Acht van Chaam, 4de Ronde van de Haut Var, 4de Criterium International, 4de Parijs-Camembert, 4de Tour de France, 4de Schijndel, 5de Midi Libre, 6de G.P. van Wallonie, 6de NK in Geule, 7de Ronde van Vlaanderen, 7de Ronde van de Aude, 7de Grote Natienprijs, 8ste Ronde Middelandse Zee, 8ste Vierdaagse van Duinkerke, 9de Waalse Pijl, 10de Gent-Wevelgem, 10de eindstand Superprestige, 12de Amstel Gold Race, 17de Blois-Chaville, 19de G.P. van Frankfurt, 19de WK Valkenburg, 27ste Luik-Bastenaken-Luik

 


1980: Peugeot

   2 Overwinningen:

 

   Vlakenswaard, Langendijk   Voornaamste ereplaatsen:

 

   2de Luik-Bastenaken-Luik, 2de Ronde van Indre et Loire, 2de Overmere, 2de Tour de France, 2de Maarheeze, 2de Tiel, 2de Berlijn, 3de Heerhugewaard, 3de Kamerik, 3de Gammertingen, 3de Singelfingen, 3de Beek, 3de Schijndel, 3de Helden-Panningen, 4de Dauphine, 4de Parijs-Brussel, 4de eindstang Superprestige, 5de Midi Libre, 5de Isbergues, 5de Ronde van Lombardije, 7de Waalse Pijl, 7de Grote Natienprijs, 8ste Gent-Wevelgem, 11de Amstel Gold Race, 11de NK Geule, 13de Parijs-Nice, 15de Parijs-Roubaix, 18de Ronde van Romandie, 22ste Ronde van Vlaanderen, 23ste Blois-Chaville

 


1981: DAF

   8 Overwinningen:

 

   Ronde van Vlaanderen, Rijsbergen, Elsloo, Heerhugowaard, Zutphen, Helden-Panningen, Ronde van Lombardije, Pointe-a-Pitre   Voornaamste ereplaatsen:

 

   2de Galder, 2de Ronde van Nederland, 2de Belsele, 2de Eindhoven, 5de Ronde van Midden-Zeeland, 5de eindstand Superprestige, 6de Parijs-Roubaix, 6de Ronde van Emilie, 6de Putte-Kapelle, 7de E3 Prijs Harelbeeke, 8ste Blois-Chaville, 9de G.P. Frankfurt, 10de NK in Geule, 11de Het Volk, 11de Ronde van Luxemburg, 12de Parijs-Nice, 12de Luik-Bastenaken-Luik, 16de Kampioenschap van Zurich, 30ste Tour de France, 69ste WK in Praag

 


1982: DAF

   7 Overwinningen:

 

   GP Europabrucke, G.P. Wallonie, Aalsmeer, Verhuizen, Kortenhoef, Putte-Mechelen, Hoevelaken   Voornaamste ereplaatsen:

 

   2de Bavel, 2de Made, 2de Ronde van Luxemburg, 2de Boxmeer, 2de Oudenaarde, 2de Maastricht-Amby, 2de Trofeo Barracchi mat Bert Oosterbosch, 3de Egmond aan Zee, 5de Waalse Pijl, 6de Brabantse Pijl, 6de Amstel Golg Race, 6de Blois-Chaville, 7de Parijs-Nice, 8steParijs-Brussel, 9de Sassari-Cagliari, 9de Tour de France, 10de Ronde van Lombardije, 15de Parijs-Roubaix, 16de Ronde van Vlaanderen, 35ste WK in Goodwood

 


1983: Aernhoudt

   5 Overwinningen:

 

   Parijs-Roubaix, Bavel, Steenwijk, Heerhugowaard, Zele   Voornaamste ereplaatsen:

 

   2de Wouw, 2de Leende, 2de Boxmeer, 2de Stiphout, 2de Trofeo Barracchi met Adrie van der Poel, 3de Hengelo, 3de Roosendaal, 3de Hoevelaken, 4de Ronde van Lombardije, 5de Ronde van Spanje, 6de Luik-Bastenaken-Luik, 9de NK in Geule, 10de eindstand Superprestige, 13de Ronde van Vlaanderen, 16de Waalse Pijl, 16de Blois-Chaville, 18de Milan-Sanremo

 


1984: Kwantum

   4 Overwinningen:

 

   Leende, Echt, Hannover, Overijse met van der Poel   Voornaamste ereplaatsen:

 

   2de Hengelo, 2de Sombreffe, 2de Putte-Mechelen, 3de Tiel, 3de Rotterdam, 6de G.P. van Fourmies, 9de Parijs-Roubaix, 10de G.P. van Zurich, 11de Amstel Gold Race, 13de NK in Geule, 14de Ronde van Lombardije, 21ste Parijs-Brussel, 22ste Blois-Chaville, 28ste Ronde van Nederland, 29ste Luik-Bastenaken-Luik, 56ste Tour de France

 


1985: Verandalux

   6 Overwinningen:

 

   Milaan-Sanremo, G.P. Europabrucke, Bavel, Thorn, Stiphout, Almelo   Voornaamste ereplaatsen:

 

   2de Deerlijk, 2de 's Heerenhoek, 3de Ronde van Vlaanderen, 4de G.P. van Antibes, 5de Bordeaux-Parijs, 5de Montreuil, 6de Kuurne-Brussel-Kuurne, 8ste Parijs-Roubaix, 10de eindstand Superprestige, 15de Criterium Internationaal, 19de Ronde van Ierland, 21ste Tirreno-Adriatico, 28ste Ronde van Nederland

 


1986: Skala

   5 Overwinningen:

 

   Sindefingen, Walsrode, Simpelveld, Alphen aan de Rijn, Kapelle   Voornaamste ereplaatsen:

 

   2de Londen, 2de eindstand Coca Cola-trofee, 4de Acht van Chaam, 9de Ronde van Friesland, 18de Ronde van Denemarken, 21ste NK in Geule, 22ste Ronde van Italie, 24ste Ronde van vlaanderen, 24ste Amstel Gold Race, 25ste Ronde van Ierland, 25ste G.P. Frankfurt, 37ste Ronde van Nederland, 41ste Creteil-Chaville, 79ste Milan-Sanremo

 


1987: Roland-Skala

   3 Overwinningen:

 

   Beveren-Waas, Siegen, Merelbeke   Voornaamste ereplaatsen:

 

   3de Surhuisterveen, 3de Aplpen aan de Rijn, 5de G.P. Frankfurt, 5de G.P. Wezenbeek-Oppem, 6de NK in Geule, 7de Ronde van Friesland, 11de Parijs-Roubaix, 14de Parijs-Brussel, 15de Ronde van Nederland, 17de Omloop Het Volk, 25ste Ronde van Ierland, 28ste Amstel Gold Race, 33ste Creteil-Chaville, 44ste Ronde van Italie, 51ste Luik-Bastenaken-Luik

 


1988: Sigma

3 Overwinningen:
Sindelfingen, Heilbronn, Kamerik

Voornaamste ereplaatsen:
2de Coca Cola Trofee, 3de Veenendaal-Veenendaal, 14de NK Rheden, 17de Ronde van Nederland, 21ste Parijs-Nice, 23ste Omloop Het Volk, 48ste Ronde van Vlaanderen, 50ste Milaan-Sanremo, 95ste Tour de France, 170ste FICP-klassement