Jelle Nijdam (Zundert,,16 augustus 1963) is een voormalig professionele Nederlandse wielrenner.

Nijdam werd professional na deelname aan de olympische Spelen van 1984 te Los Angeles. Hier werd hij 6de op de individuele achtervolging en 10e op de ploegachtervolging. Eind jaren '80 groeide Nijdam uit tot een van de succesvolste Nederlandse wielrenners. Hij stond bekend om zijn weergaloze demarrage in de laatste kilometer. Niemand in het voortrazende peloton was dan in staat om Turbo Jelle weer bij te halen. Hij had die kwaliteiten trouwens van zijn vader Henk Nijdam meegekregen die twee keer wereldkampioen achtervolging werd.

Jelle Nijdam

Tien keer startte Nijdam in de Tour de France en hij haalde acht keer de finish in Parijs. De eerste jaren van zijn profloopbaan offerde Nijdam zich in de Tour vooral op voor zijn ploegmaats. Bij Superconfex was hij de ultieme gangmaker voor Jean-Paul van Poppel, toen deze in 1987 en 1988 verschillende massasprints in de Tour won. Zelf droeg Nijdam 3 dagen de Gele trui en won hij zes etappes in deze ronde, waarvan twee in de Tour van 1989. De meeste van deze overwinningen kwamen tot stand door zijn karakteristieke demarrage in de laatste kilometer.

Jelle Nijdam was dertien jaar prof en won meer dan honderd wedstrijden, waaronder klassiekers als de Amstel Gold Race,Parijs-Tours en Ronde van Nederland. In 2008 begon Nijdam een hotel in Slenaken. Een jaar later verhuisde hij naar Doetinchem.

Ronde van Frankrijk

  • 1985 - 115e
  • 1986 - niet uitgereden
  • 1987 - 124e; winnaar proloog
  • 1988 - 122e; winnaar 5e etappe
  • 1989 - 121e; winnaar 4e en 14e etappe
  • 1990 - 127e; winnaar 6e etappe
  • 1991 - 117e; winnaar 5e etappe
  • 1992 - 113e
  • 1993 - 129e
  • 1994 - niet uitgereden

Palmares

  • 1985 Grote Prijs Raymond Impanis
  • 1986 Ridder Ronde Maastricht
  • 1987 Ronde van de Oise
  • 1988 Amstel Gold Race
  • 1989 Parijs-Tours
  • 1989 Parijs-Brussel

1990

  • 1e - Ronde van Nederland
  • 2e - Kuurne-Brussel-Kuurne

1991

  • 1e - Driedaagse van De Panne
  • 8e - Kuurne-Brussel-Kuurne

1992

  • 1e - Ronde van Nederland
  • Ritoverwinning in de Ronde van Spanje
  • 11e - Kuurne-Brussel-Kuurne

1995

  • 1e - Tour de L'Oise
  • 1e - Ronde van Nederlands

Wielerploegen

  • 1984-1986 Kwantum Hallen Yoko
  • 1987-1989 Superconfex-Yoko
  • 1990-1992 Buckler
  • 1993-1994 Worldperfect
  • 1995-1996 TVM