WAS OP: Op 5 mei tot en met 28 mei 2017

DE GIRO 2017 was op voorhand al één om te smullen met 3 Nederlandse kanshebbers voor de eindoverwinning.

Puntentrui:

Qua sprintersgeweld was Gaviria veruit de beste Greipel en Ewan vielen dit keer tegen. Gaviria won maar liefst vier etappes en de puntentrui.

Bergtrui

Landa was niet goed genoeg voor het klassement maar hij zat wel in drie bergetappes in de beslissende ontsnapping waar hij 1 keer van won hierdoor won hij ook de bergtrui

Klassement 

Vooraf waren Quintana, Nibali, Dumoulin, Kruijswijk de top favorieten. De outsiders waren Adams, Mollema, Landa, Thomas,Pinot.

Degene die positief opviel was Zakarin die weer echt op zijn oude niveau zit en vijfde werd in het eindklassement.

In het begin van de bergetappes viel op dat Dumoulin makkelijk meekon en dit opgeteld met zijn specialisme de tijdrit werd hij meteen gezien door de klassementsrenners als de grootste concurrent. 

Doordat hij makkelijk de eerste bergetappes door kwam en met de tijdrit iedereen op minuten zette zag ook heel Nederland een Giro winnaar dit viel alleen in het water door een poep incident waardoor hij veel tijd verloor. Dumoulin krijgt soms last van zijn maag op grote hoogtes gelukkig was het dit keer een gelletje wat verkeerd was gevallen. Ondanks dat hij zich in het vervolg niet slecht voelde merkte hij toch dat hij iets minder was waardoor hij nog een aantal secondes verloor. Bijna had hij zelfs zijn kansen te niet gedaan door rustig achterin te rijden waardoor de concurrentie in de aanval ging. Gelukkig konden ze achterhaald worden door de ploegen van Mollema en Kruijswijk. Maar op de laatste dag in de Tijdrit pakte hij weer ouderwets de trui terug en is hij de enige Nederlander die de Giro won. Qua leiderstruien in de drie grote Rondes staat hij na Zoetemelk tweede maar dit kan hij in de toekomst nog goed maken.

Overige Nederlanders

Wilco Kelderman was uitgevallen door een valpartij tegen een motor en kon Dumoulin weinig van dienst zijn.

Mollema haalde een verdienstelijke 7de plek in het eindklassement.

Kruijswijk stapte af met maagproblemen en stond op dat moment tiende hij viel dit jaar tegen.

Van Emden kon zijn geluk niet op met de winst van de laatste tijdrit in Milaan waardoor hij met Dumoulin op het podium stond.

Reacties Quintana,Nibali op Dumoulin zijn eindzege:

"Ik ben niet teleurgesteld, Tom is echt een enorm goede tijdrijder. Ik weet niet of ik nog beter had kunnen presteren deze Giro. Ik ben tevreden met deze podiumplaats'', zei de Colombiaanse nummer twee in het eindklassement van de Giro.

Nibali, vorig jaar winnaar, werd ditmaal derde. "Het was spannend, maar we wisten dat Dumoulin sterk is in tijdritten. Hij heeft gedaan wat hij moest doen. Hij verdient de eindzege'', aldus de Italiaan. (Bron Telegraaf)