Datum Rit type Afstand
04-05-2018 Tijdrit 9,7 km

 

Tom Dumoulin pakt leiderstrui en ritzege in Jeruzalem

De eerste etappe van de Giro die buiten de Europese landsgrenzen was en dan ook nog in Jeruzalem werd gewonnen door Tom Dumoulin. Dumoulin won op overtuigende wijze de tijdrit en pakte meteen 37 secondes op Froome. Al zegt dit nog niks aangezien Froome zijn piek pas halverwege in de Giro ligt maar je kan ze beter voor staan dan achter. Daarbij maakt een renner eerder fouten als hij achter staat dan voor.

Voordat de tijdrit begon lagen er al 3 renners tegen het asfalt en niet de minste: Froome, Miguel Angel Lopez(kopman Astana) en Kanstantin Siutsou(knecht van Pozzovivo) waarvan de laatste meteen naar huis kon door een gebroken nekwervel. Gelukkig konden Froome en Lopez gewoon aan de start verschijnen anders was er meteen een groot drama voor de Giro en wielerliefhebbers.

Het parkoers was op het lijf geschreven van Dumoulin namelijk een technisch parkoers waar je risico's moet nemen om te kunnen winnen. Zo'n renner is ook Denis Rohan die 2 secondes te kort kwam voor de dagzege en op een tweede plek eindigde achter Dumoulin en voor Campenaerts. Het verschil tussen Rohan en Campenaerts was maar een paar honderdste secondes.

In ieder geval zit het met de vorm van Dumoulin uitstekend en heeft hij al zijn eerste rit binnen. Dumoulin heeft al gezegd dat zijn ploeg in de eerste week niet zijn leiderstrui gaat verdedigen om zoveel mogelijk energie te besparen want die zullen ze deze Giro genoeg moeten aanbreken.

De grote vraag is is Froome in orde want 37 secondes is wel erg veel al zijn er genoeg verklaringen. Ten eerste als je net gevallen bent neem je minder risico in een technische tijdrit. Ten tweede Froome wil zowel de Giro als de Tour winnen waardoor zijn piek veel later in de Giro is.

 

Uitslag etappe 1 (ITT): Jeruzalem - Jerazalem (9.7 km)

1 Tom Dumoulin Team Sunweb 12:02
2 Denis Rohan BMC Racing Team 0:02
3 Victor Campenaerts Lotto Soudal 0:02
4 José Goncalves Team Katusha 0:12
5 Alex Dowset Team Katusha 0:16
6 Pello Bolbao Astana Pro Team 0:18
7 Simon Yates Mitchelton-Scott 0:20
8 Maximilian Schachmann Quick-Step Floors 0:21
9 Tony Martin Team Katusha 0:27
21 Chris Froome Team Sky 0:37

De verschillen die Dumoulin op de favorieten al gemaakt heeft

1.Froome: de grootste favoriet voor de start staat al 37 secondes achter op Dumoulin

2.Thibaut Pinot: Hij zei voor de start van de Giro dat hij voor de eindzege zou gaan en is in bloedvorm(winst in de ronde van Alps) staat op 33 secondes van Dumoulin

3.Esteban Chaves: Als hij zijn vorm terug krijgt van twee jaar terug dan is hij 1 van de klimmers die het Dumoulin lastig kan maken. Nu op 40 secondes.

4.Fabio Aru: Geen tijdrijder wel een aanvaller maar staat nu al op 50 secondes

5.Miguel Angel Lopez: Staat nu al op 56 secondes maar is een goede klimmer en pas 24