uyuuij

Giro 2016

De Giro d'Italia 2016 startte in Apeldoorn en was drie dagen in Nederland. De Giro d'Italia 2016 bevat 3 tijdritten die bij elkaar 60 kilometer bevatten.

De negende etappe, op zondag 15 mei, is een race tegen de klok vrijwel zonder vlakke stukken en in de wijnstreek Chianti. De start is in Radda in Chianti, de finish ligt in Greve in Chianti.

De twintigste etappe start in Italië en eindigt bergop(De klim naar Risoul is 12,6 kilometer lang en met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9%) in Frankrijk.

 De Deelnemende ploegen met hun voorlopige renners

Giro 2017

WAS OP: Op 5 mei tot en met 28 mei 2017

DE GIRO 2017 was op voorhand al één om te smullen met 3 Nederlandse kanshebbers voor de eindoverwinning.

Puntentrui:

Qua sprintersgeweld was Gaviria veruit de beste Greipel en Ewan vielen dit keer tegen. Gaviria won maar liefst vier etappes en de puntentrui.

Bergtrui

Landa was niet goed genoeg voor het klassement maar hij zat wel in drie bergetappes in de beslissende ontsnapping waar hij 1 keer van won hierdoor won hij ook de bergtrui

Klassement 

Vooraf waren Quintana, Nibali, Dumoulin, Kruijswijk de top favorieten. De outsiders waren Adams, Mollema, Landa, Thomas,Pinot.

Degene die positief opviel was Zakarin die weer echt op zijn oude niveau zit en vijfde werd in het eindklassement.

In het begin van de bergetappes viel op dat Dumoulin makkelijk meekon en dit opgeteld met zijn specialisme de tijdrit werd hij meteen gezien door de klassementsrenners als de grootste concurrent. 

Doordat hij makkelijk de eerste bergetappes door kwam en met de tijdrit iedereen op minuten zette zag ook heel Nederland een Giro winnaar dit viel alleen in het water door een poep incident waardoor hij veel tijd verloor. Dumoulin krijgt soms last van zijn maag op grote hoogtes gelukkig was het dit keer een gelletje wat verkeerd was gevallen. Ondanks dat hij zich in het vervolg niet slecht voelde merkte hij toch dat hij iets minder was waardoor hij nog een aantal secondes verloor. Bijna had hij zelfs zijn kansen te niet gedaan door rustig achterin te rijden waardoor de concurrentie in de aanval ging. Gelukkig konden ze achterhaald worden door de ploegen van Mollema en Kruijswijk. Maar op de laatste dag in de Tijdrit pakte hij weer ouderwets de trui terug en is hij de enige Nederlander die de Giro won. Qua leiderstruien in de drie grote Rondes staat hij na Zoetemelk tweede maar dit kan hij in de toekomst nog goed maken.

Overige Nederlanders

Wilco Kelderman was uitgevallen door een valpartij tegen een motor en kon Dumoulin weinig van dienst zijn.

Mollema haalde een verdienstelijke 7de plek in het eindklassement.

Kruijswijk stapte af met maagproblemen en stond op dat moment tiende hij viel dit jaar tegen.

Van Emden kon zijn geluk niet op met de winst van de laatste tijdrit in Milaan waardoor hij met Dumoulin op het podium stond.

Reacties Quintana,Nibali op Dumoulin zijn eindzege:

"Ik ben niet teleurgesteld, Tom is echt een enorm goede tijdrijder. Ik weet niet of ik nog beter had kunnen presteren deze Giro. Ik ben tevreden met deze podiumplaats'', zei de Colombiaanse nummer twee in het eindklassement van de Giro.

Nibali, vorig jaar winnaar, werd ditmaal derde. "Het was spannend, maar we wisten dat Dumoulin sterk is in tijdritten. Hij heeft gedaan wat hij moest doen. Hij verdient de eindzege'', aldus de Italiaan. (Bron Telegraaf)

 

 

 

 

 

Giro 2018

Giro D'Italia 2018
Giro D'Italia 2018

DE GIRO D'ITALIA GAAT ALS EERSTE RONDE EUROPA UIT EN DAN OOK NOG NAAR JERUZALEM

De Giro d 'Italia 2018 startte met een Proloog in de oude stad Jeruzalem. Op zich een ontzettend mooie uitdaging voor de organisatie van de Giro maar ook een hele grote onderneming om het hele circus in die beveiligde stad te krijgen en weer terug Europa in. Er worden maar liefst 3 etappes gereden op Israëlisch en Palestijns grondgebied. Qua uitstraling zal het heel veel opleveren voor de  De proloog zal zowel op Israëlisch als op Palestijns grondgebied gereden worden.

Israël wilde dit evenement graag wegens de viering van het 70-jarige bestaan en dit evenement zal in het teken staan van de vrede. Volgens de Italiaanse journalisten was geld de enige motivatie van de Giro organisatie om in Jeruzalem  te starten want dit levert heel veel publiciteit en dus meer geld op.

Het was de grootste veiligheidsoperatie van Israël ooit worden. Elke meter van het parkoers zal moeten worden beveiligd. 

Het duel vooraf aan deze Giro wordt verwacht van Froome en Dumoulin. Verder zijn er divers kapers op de kust die ook voor de eindzege kunnen strijden zoals Simon Yates, Fabio Aru, Thibaut Pinot, Miguel Angel Lopez, Esteban Chaves.

De grote vraag van Nederland kan Dumoulin zijn titel Prolongeren? Het begin van de Giro ziet er veel belovend uit: een technische tijdrit