De Vuelta2016(Ronde van Spanje) was er vanaf 20 augustus tot en met 11 september. De Vuelta2016 bestond dit jaar uit 7 vlakke ritten(vlak is relatief in Spanje), in deze Ronde hebben de aanvallers meer kansen wat de spanning terug brengt in de vlakke etappes. Ook zijn er natuurlijk veel bergritten(7 etappes door het middengebergte en 5 bergritten) waarvan 10 aankomsten op een helling of berg en 1 ploegentijdrit van 29 kilometer en een individuele tijdrit van 39 kilometer.

De Wildcards zijn uitgedeeld aan: Cofidis(Franse ploeg), Bora 18(Duitse ploeg), Direct Energie(Franse ploeg), Caja Rural(Spaanse ploeg) plus de WorldTour ploegen brengt het samen op 22 ploegen.

Favorieten waren er genoeg:  Nairo Quintana, Chris Froome, Alberto Contador en Alejandro Valverde waren de top favorieten. Maar ook de super sub mocht er zijn: Steven Kruijswijk, Esteban Chaves, Simon Yates.

De Vuelta 2016 was een spannende ronde vanwege het feit dat Froome veel eerder geïsoleerd kwam te zitten waardoor het meer een man tegen man gevecht werd waar Quintana veel sterker in was. Froome zonder sterke ploeg is een groot verschil. Voor Nederland viel het klassement zwaar tegen door de valpartij van Steven Kruijswijk maar Robert Gesink maakte het goed door een schitterende berg etappe te winnen.