WANNEER:19 AUGUSTUS TOT EN MET 10 SEPTEMBER 2017

Vuelta2017 voor Froome en zijn TEAM, 3 Nederlanders in de top 10, Afscheid in stijl voor Contador, Trentin een echte rittenkaper.

Denkt de Tour nog goed aan de sprinters de Vuelta denkt er bijna nooit aan en zeker deze editie niet. Deze editie was er één voor klimgeiten. Met negen aankomsten bergop waarvan één de lastigste col van Europa de Angliru die op de voorlaatste dag gereden werd. 

De Vuelta begon op 19 augustus met een ploegentijdrit in Nimes(Frankrijk) van 13,8 kilometer en ging vanaf de derde etappe naar Andorra door naar Catalonië waarna de bergen in het zuiden werden beklommen om daarna weer naar het Noorden te trekken.

De zestiende etappe een tijdrit die gevolgd werd door een zware bergetappe.

De Anglira is bevreesd om zijn hoogste stijgingspercentages van 24% op een lengte van 12,5 kilometer en met hoogteverschillen van 1245 meter en dit op de voorlaatste dag. Waarna een criterium in Madrid volgt en de huldeging plaats vindt van alle klassementen.

De wildcards zwaren gegeven aan het Franse Cofidis, het Spaanse Caja Rural, Aqua Blue Sport uit Ierland en het Colombiaanse Manzana Postobon Team

TV

Sportzender Eurosport deed vrijwel elke dag live verslag van de Ronde van Spanje en ook Sporza zond de Ronde uit.

 

DE WINNAAR VAN DE VUELTA2017

De winnaar van de Vuelta2017 was Chris Froome en dit kwam zeker mede door zijn hele sterke ploeg anders had hij twee grote Rondes in één seizoen niet gered. Natuurlijk won Froome twee ritten maar als je in de laatste zware bergrit in de laatste 10 kilometer nog met zes ploeggenoten(van de 12 renners) nog in de voorste groep zit dan kan je spreken over een verkeerde verdeling. De Sky ploeg is het PSG van het wielrennen met dit verschil dat er in het wielrennen maar één zo n ploeg is. Ook zouden bij SKY de knechten voor een ronde overwinning kunnen gaan zoveel kwaliteit zit er in die ploeg. Het is misschien straks zo dat de andere teams gaan kijken in welke ronde Froome start om dan zelf in een andere Ronde te starten om ook een grote overwinning op hun naam te schrijven. Gelukkig zal dit niet heel snel gebeuren aangezien de Tour de belangrijkste is voor de sponsors. Maar voor een Nibali is dit zeker het overwegen waard.

AFSCHEID

Alberto Contador nam in deze Ronde afscheid van het professionele wielrennen afscheid en dat deed hij op een echte Contador manier: aanvallen aanvallen en ook nog een etappe winnen. Contador maakte de koers aantrekkelijker voor de wielerliefhebber door eerder aan te vallen dan de gebruikelijke laatste kilometers wat de laatste tijd gebeurde onder de klassementsrenners. Ook al won hij dan niet maar Froome werd dan gedwongen om te reageren waardoor de andere dan konden profiteren en ook aan te vallen.

DE RITTENKAPER 

Aangezien je in elke etappe punten voor de groene trui kan krijgen kan je ook zien wie er veel heeft gewonnen en dat is buiten Froome een niet klimmer Trentin met zijn meerdere etappe zeges. Trentin bezorgt zo Quick Step een mooi afscheid aangezien hij het als kopman bij een andere ploeg gaat proberen.

DE NEDERLANDERS

Het is niet vaak voor gevallen dat er 3 Nederlanders in de top tien eindigde al was het jammer dat Kruijswijk in de eerste week niet zijn niveau haalde waardoor hij afsloot met een 9de plek in het klassement, Kelderman werd knap vijfde en Wout Poels werd als KNECHT 6de. Kelderman herstelde zich knap van de eerste week waarin hij viel en een keer op een beslissend moment lek reed. Ook weet hij nu dat hij een grote Ronde aan kan en zich kan meten met de grote. Kortom een topjaar voor de Nederlanders in grote Rondes met Dumoulin, Poels, Mollema, Kelderman en Kruijswijk.