Philippe Gilbert(BMC) is juist op tijd in vorm na de winst in de Brabantse Pijl van afgelopen woensdag won hij zondag ook de Amstel Gold Race met een beslissende aanval op de Cauberg die twee kilometer voor de finish lag won hij de klassieker. Alleen Philippe Gilbert heeft zo'n jump bergop in zijn benen vandaar dat niemand hem ook kon volgen. Vandenendert(Lotto) kon nog enigszins volgen maar op afstand en werd tweede Simon Gerrans vulde het podium met zijn derde plek.

Philippe Gilbert won op exacte wijze in het WK in Valkenburg 2012 dus de concurrenten was hierop voorbereid maar niemand kon volgen dus heeft hij de overwinning meer dan verdiend. De ploeg BMC was in de finale heel erg actief nadat ze in het begin de eerste lange ontsnapping gemist hadden. Dit haalde ze in de finale met hun aanwezigheid meer dan in. Eerst zat Van Avermaet(BMC) de alleskunner in een aantal ontsnappingen mee daarna probeerde Samuel Sanchez(BMC) waarna Gilbert er overheen ging en won.

Valpartijen

Joaquim Rodriguez(gekneusde ribben) en Andy Schleck waren al vroeg in de wedstrijd betrokken bij een valpartij en stapte af.

De Nederlanders

Bauke Mollema had de hele klassieker zijn energie gespaard waardoor hij in de einduitslag zevende werd meer zat er niet in maar hij was tevreden qua vorm voor Luik-Bastenaken-Luik wat een van zijn hoofddoelen is. Pieter Weening(Orica GreenEdge) liet ook zien dat het met zijn vorm wel goed zit eerst was hij in de finale in de aanval waarna hij toen ze werden terug gepakt zijn ploeggenoot Simon Gerrans goed afzette op de Cauberg voor de eindsprint(3de).

Uitslag

1 Philippe Gilbert BMC Racing Team 6u25'57"
2 Jelle Vanendert Lotto-Belisol + 05"
3 Simon Gerrans Orica-GreenEDGE + 06"
4 Alejandro Valverde Team Movistar z.t.
5 Michal Kwiatkowski Omega Pharma-Quick-Step z.t.
6 Simon Geschke Giant-Shimano + 10"
7 Bauke Mollema Belkin Pro Cycling z.t.
8 Enrico Gasparotto Team Astana z.t.
9 Daniel Moreno Katjoesja z.t.
10 Yukiya Arashiro Team Europcar + 12"
11 Björn Leukemans Wanty-Groupe Gobert z.t.
12 Michael Matthews Orica-GreenEdge z.t.
13 Davide Rebellin CCC Polsat Polkowice z.t.
14 Fabian Wegmann Garmin-Sharp z.t.
15 Anthony Roux La Francaise des Jeux z.t.
16 Giampaolo Caruso Katjoesja z.t.
17 Rui Costa Lampre-Merida z.t.
18 Roman Kreuziger Tinkoff-Saxo z.t.
19 Alexandr Kolobnev Katjoesja + 21"
20 Tom Dumoulin Giant-Shimano z.t.