Om 10.15 was de officiële start van Luik-Bastenaken-Luik 2014 waarin Alejandro Valverde zwaar favoriet was. Nog voordat er was begonnen was Chris Froome(Sky) al weer huiswaarts gekeerd wegens gezondheidsproblemen aan de luchtwegen. Ook Carlos Betancur(vierde vorig jaar) melde zich af voor de start wegens fysiek ongemak.

Het koersverloop:

Na ongeveer 15 kilometer rijden ontstaat er een kopgroep van zes renners: Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen), Pirmin Lang (IAM), Matteo Bono (Lampre), Michel Koch (Cannondale), Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) en Jacob Venther (MTN). Wanneer hun voorsprong naar de 15 minuten gaat gaat BMC ,de ploeg van Gilbert, aan kop om de achterstand te verkleinen. Na zestig kilometer zetten meerdere ploegen een mannetje mee op kop.

Na 179 kilometer stapt Andy Schleck(ex- Tourwinnaar) af. Ik denk niet dat Andy Schleck ooit nog op zijn oude niveau terug komt(door motivatie of zijn er betere controles wie zal het zeggen). De Wereldkampioentrui brengt echt ongeluk want Rui Costa valt weer en stapt af ook Joaquim Rodriquez is dan al uit koers zijn lichaam is toch nog niet helemaal hersteld van alle valpartijen in het voorseizoen.

Op Cõte des Forges zetten Baugnies, Vanendert, Weening(wie anders), Chris Anker Sörensen en Alex Howes de jacht in op een van de over gebleven vluchters Bono. Na 240 kilometer komt alles weer bij elkaar waarna er diverse pogingen zijn om weg te komen uiteindelijk lukt het Pozzovivo en Arredondo om weg te komen. Tien kilometer verder worden ze terug gepakt en gaat er een grote groep na de finish. Op nog 3 kilometer van de finish probeert Pozzovivo het weer maar nu samen met Caruso. De kleine achtervolgende groep moet alle zeilen bij zetten om hun terug te halen met nog een kilometer te gaan komt Daniel Martin bijna aansluiten bij de voorste twee maar tot zijn ontzetting gaat hij onderuit. Pozzovivo en Caruso vallen stil en worden door Simon Gerrans ,Alejandro Valverde en Michal Kwiatkowski ingehaald waardoor ze vierde en vijfde worden. Gerrans is de snelste en wordt de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik 2014 voor Alejandro Valverde(tweede) en Michal Kwiatkowski(derde). De beste Nederlander is Jelte Slagter(Garmin) met een mooie zesde plek.

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2014

1 Simon Gerrans Orica-GreenEdge 6u37'43"
2 Alejandro Valverde Movistar z.t.
3 Michael Kwiatkowski Omega Pharma-Quick-Step z.t.
4 Giampaolo Caruso Katjoesja z.t.
5 Domenico Pozzovivo AG2R La Mondiale + 3"
6 Tom-Jelte Slagter Garmin Sharp z.t.
7 Roman Kreuziger Tinkoff-Saxo z.t.
8 Philippe Gilbert BMC Racing Team z.t.
9 Daniel Moreno Katjoesja + 5"
10 Romain Bardet AG2R La Mondiale + 6"
11 Jelle Vanendert Lotto-Belisol + 8"
12 Enrico Gasparotto Astana + 10"
13 Damiano Cunego Lampre-Merida z.t.
14 Cyril Gautier Europcar z.t.
15 Bauke Mollema Belkin + 12"
16 Rudy Molard Cofidis z.t.
17 Tiago Machado NetApp-Endura z.t.
18 Anthony Roux FDJ.fr z.t.
19 Fränk Schleck Trek Factory Racing z.t.
20 Stefan Denifl IAM Cycling z.t.