Gasparotto wint afwachtende Amstel Goldrace

De 34ste editie van de Amstel Goldrace werd gewonnen door Enrico Gasparotto van de Wanty-Groupe Gobert waar ook de verongelukte renner Antoine Demoitié voor reed. Gasparotto droeg zijn overwinning op aan hem en zijn achter gebleven weduwe.

Snelle uitvallers

De koers telde al twee uitvallers voor dat ie begonnen was : Fellini(mede kopman van Trek-Segafredo) maakte een salto doordat hij aan zijn voorrem zat te friemelen terwijl hij reed. Gevolg gebroken neus. Bennoot ( mede kopman van Lotto Soudal) viel in de eerste kilometers uit door griep.

Verhaal van de koers die geen echte mooie koers wilde worden

Nadat er in het begin een elftal zonder bekende namen waren ontsnapt en na verloop van tijd weer waren terug gepakt door Sky, Orica GreenEdge begon het pas echt op de Keutenberg en kwam er een schifting waardoor er een peloton overbleef van ongeveer 50 renners. Gilbert en Kwiatkowski waren toen al gelost waarna Kwiatkowski snel ging douchen zij konden het tempo niet volgen. Pas op 6 kilometer van de finish was er een aanval van Wellens(Lotto-Soudal) maar in plaats dat renners naar toe reden voor een kans op de eindoverwinning reden ze met zijn alle gezapig het gat dicht zodat er maar een tiental kanshebbers over bleven voor de overwinning. Waardoor Gasparotto met een mooie jump waar enkel Andersen(Tinkoff) op kon reageren naar de finish die mede stand hield door Andersen die waarschijnlijk dacht beter tweede dan terug in het peloton (nu kreeg hij waarschijnlijk het prijzengeld). Een paar meter voor de finish plaatste de veel rappere Gasparotto zijn eindsprint waar Andersen geen antwoord op wilde of had.

Uitslag:

1. Enrico Gasparotto Wanty Groupe Gobert    
2. Michael Valgren Tinkoff    
3. Sonny Colbrelli Bardiani CSF 4s  
4. Bryan Coquard Direct Energie z.t.  
5. Michael Matthews Orica GreenEdge    
6. Julian Alaphilippe Etixx Quick Step    
7. Diego Ulissi Lampre Merida    
8. Giovanni Visconti Team Movistar    
9. Loïc Vliegen BMC Team    
10. Tim Wellens Lotto Soudal    

Website van: Amstel Gold Race

Deelnemerslijst

Wildcards: Roompot Oranje Peloton, Wanty-Groupe Gobert en Topsport Vlaanderen-Baloise, Direct Energie, CCC Sprandi Polkowice, Nippo-Vini Fantini, Bardiani-CSF

WorldTour wedstrijd sinds: 2005

Ontstaan in: 1966

Nederlandsewinnaar(s): 1967 Arie den Hartog, 1968 Harry Steevens, 1974 Gerrie Knetemann, 1977/1978/1979/1980/ Jan Raas, 1984 Jacques Hanegraaf, 1985 Gerrie Knetemann, 1986 Steven Rooks, 1987 Joop Zoetemelk, 1988 Jelle Nijdam, 1990 Adrie van der Poel, 1991 Frans Maassen, 1999 Michael Boogerd, 2001 Erik Dekker

Amstel Gold Raas

Jan Raas is nog steeds de koning van de Amstel Gold Race hij heeft de koers maar liefst 5x gewonnen (1977,1978,1979,1980,1982). Jan Raas was een complete klassieker renner (sluw, sterk en snel)

Bernard Hinault won deze klassieker ook na gesteggel

Hinault had al een contract getekend dat hij zou komen rijden in de Amstel Gold Race. Alleen toen het zover was had hij daar totaal geen zin in omdat hij dezelfde dag in Frankrijk veel meer geld kon verdienen in een kleine plaatselijke ronde. Maar aangezien hij zijn handtekening had gezet moest hij komen. Totaal niet voorbereid kwam hij dezelfde dag als de start van de Amstel Gold race aan terwijl hij nog een paar uur eerder het start schot had gegeven in die plaatselijke Ronde in frankrijk. Hij had ook geen reserve materiaal mee maar toch won hij aan het einde de klassieker door de sprint met het halve peloton aan te gaan. Zo bleek maar weer dat op Hinault geen maat stond.