Website van:Luik-Bastenaken-Luik 2016

WorldTour wedstrijd sinds: 2005

Ontstaan in: 1892

Nederlandsewinnaar(s): 1960 Labertus Geldermans, 1983 steven Rooks, 1988 Adri van der Poel, 2016 Wout Poels.

WOUT POELS WINT TOP KLASSIEKER L-B-L

Poels heeft zijn top klassieker binnen en wat voor één. Poels was in een slecht weer geteisterde Luik-Bastenaken-Luik de beste van een kopgroep die een kilometer voor de finish tot stand kwam. Daarin zaten niet de minste namen : Rui Costa, Michael Albasini, Samuel Sánchez. 

De klassieker werd als eerste gemaakt door een kopgroep van 7 renners waar De Gendt(Lotto Soudal), De Marchi en Edet(Cofidis) de langste overlevers waren. De klassieker werd onderweg nog 5 kilometer ingekort door het slechte weer. Toen de laatste vluchters werden terug gepakt was er nog 24 kilometer te gaan. In de laatste kilometers werd de koers harder gemaakt door een aanval van Betancur(Movistar) maar de beslissende aanval was op de Côte de la Rue Naniot waar Albasini een splijtende demarrage eruit gooide waar alleen Costa, Sánchez en iets later Poels op kon antwoorden. Samen trokken ze naar de finish waar Wout Poels eindelijk voor Nederland een toonaangevende klassieker won. Wout Poels zorgde hiermee voor het eerste Nederlandse succes sinds jaren in een Waalse Klassieker.

Waar Poels vandaan kwam maakt de overwinning nog mooier. Poels(toen rijdend voor Vaconsoleil) kwam in de Ronde van Frankrijk 2012 zwaar ten val. In het ziekenhuis hadden ze al voorspeld dat hij misschien nooit meer kon fietsen. In 2016 wint Wout Poels het monument Luik Bastenaken Luik.

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2016

1. Wout Poels Team Sky  
2. Michael Albasini Orica GreenEdge  
3. Rui Costa Lampre Merida  
4. Samuel Sanchez BMC Racing Team 4s
5. Ilnur Zakarin Team Katusha 9s
6. Warren Barguil Team Giant-Alpecin 11s
7. Roman Kreuziger Tinkoff 12s
8. Joaquim Rodriguez Team Katusha  
9. Bauke Mollema Trek-Segafredo  
10. Diego Rosa Astana Pro Team  

Reacties na de wedstrijd:

Sky baas Dave Brailsford: De waarde die Poels voor ons team heeft is enorm. Dat Poels zover gekomen is komt door zijn werkethiek en het feit dat hij een winnaar is daarbij was hij vorig jaar héél belangrijk voor Froome in de Tour. Waardoor we ook zijn contract willen verlengen.

Michael Albasini(werd 2de): Ondanks mijn te kleine versnelling reed Poels wel een super sprint.

Sporza.be: Er kan uiteraard maar één winnaar zijn maar naast Wout Poels zijn alle renners een beetje winnaar. Wie zo'n slopende koers overleeft verdiend tonnen respect.

Bauke Mollema: Deze overwinning van Poels is heel goed voor het Nederlandse wielrennen.

Thomas Dekker: Poels is altijd een winnaar geweest